Roald Amundsens hjem

Roald Amundsens hjem, Uranienborg, ligger flott til på Svartskog i Oppegård. Adressen er Roald Amundsens vei 192, et navn som veien har fått tildelt etter vår store polfarers død.

En mann med store ambisjoner

Roald Amundsen ble født den 16. juli 1872 i Borge i Østfold. Hans mor var GustavaSahlquist og hans far, som dessverre døde da Roald bare var 14 år gammel, var Jens Amundsen. Roald vokste opp i Oslo, nærmere bestemt i Uranienborgveien 9, like bak slottet. I tråd med sin mors ønske studerte han medisin, men etter hennes død droppet han ut av legestudiene. Hans senere kollega, Fridjof Nansen, inspirerte han nemlig med sin kryssing av Grønland i 1888, noe som skulle føre til at Amundsen ble en av Norges mest kjente polfarereog oppdagelsesreisende gjennom tidene.

Hans mest kjente bragder er kanskje å ha ledet den første vellykkede ekspedisjonen til Sydpolen i 1911, i tillegg til å være den første som seilte Nordvestpassasjen i 1903, samt gjennom Nordøstpassasjen i 1918-1925.

Han var også en av de første som benyttet både luftskip og fly i forbindelse med sin utforskning av polarområder, heriblant luftskipet «Norge» som var det første til å fly over Nordpolen i 1926. Skipet ble bygget av den italienske ingeniøren Umberto Nobile, og det var nettopp denne mannen Roald Amundsen forsøkte å redde i redningsaksjonen, som skulle koste hans liv i 1928, kun 56 år gammel. Det antas at flyet «Latham 47», som Amundsen var ombord på i redningsaksjonen, dessverre havarerte et sted i Barentshavet, ikke langt fra Bjørnøya på Svalbard.Nobile ble likevel senere reddet.

Det vakre hjemmet ved Bunnefjorden

I 1908, 36 år gammel, kjøpte Amundsen sitt vakre hus ved Bunnefjorden på Svartskog i Oppegård. Stedet fikk navn Uranienborg, trolig etter hans barndomshjem i Oslo. Allerede på den tiden hadde han rukket å bli en anerkjent og verdenskjent nordmann for sin seiling gjennom Nordvestpassasjen – og bildene fra ekspedisjonen, som fremdeles den dag i dag dekorerer noen av vinduene i huset, er det Amundsen selv som har pyntet vinduene med.

Nye store bragder og ekspedisjoner ble planlagt i hans flotte hus Uranienborg. Blant annet ble uthuset brukt som lager for ekspedisjonene, i hagen ble polarstasjonen «Framheim» testet, og i fjorden utenfor hjemmet ble polarskipet «Fram» klargjort for hans store ekspedisjon til Sydpolen.

Dessverre gikk det ikke så bra økonomisk for Amundsen, han gikk nemlig konkurs i 1926. Etter hans konkurs ble heldigvis Uranienborg kjøpt av to av hans bekjente, Gade og Christophersen, og Amundsen fikk bli boende.

Uranienborg i dag

I 1933 ble det vakre huset med sin eiendom gitt til Staten av de nye eierne Gade og Christophersen.

Bare to år senere, i 1935, ble Uranienborg museum. Huset står fortsatt den dag slik som Amundsen forlot det like før han forsvant i 1928.

Huset ble bygget så tidlig som i 1875, men fikk endelige design slik vi kjenner det i dag rundt år 1920. Med et besøk i Roald Amundsens hus, vil du få et godt innblikk i hans private liv og ekspedisjonsliv. Her kan du se skrivebordet som Amundsen trolig har brukt en del timer ved, pianoet som faktisk var om bord på hans ekspedisjonsskip Maud, som seilte gjennom Nordøstpassasjen, i tillegg til flotte gjenstander og suvenirer som han tok med seg hjem fra sine mange ekspedisjoner.

Museet og dets åpningstider

Roald Amundsens hus er åpent fra 15. mai til 15. september. På sommerstid, nærmere bestemt på onsdager i juni og august, er det også mulig å bli med på omvisningsturer i huset, og få med seg foredrag om Amundsen og hans store ekspedisjoner.